Kako odabrati psa za moju porodicu

     Odabrati psa nije tako lako! 


     Prilikom odlučivanja kako odabrati psa za svoju porodicu morate uzeti u obzir mnoge stvari. Pre svega, moramo biti svesni da ćete od sada imati još jednog člana porodice. To je vrlo važno znati i prihvatiti pre odabira rase psa kojeg želite imati. U cilju što boljeg izbora vašeg psa svakako je za preporuku što bolje upoznavanje sa vrstama pasa njihovim osobinama. Iskustva vlasnika , odgajivača mogu biti od velike koristi , takođe su dobro došle i posete izložbama. Sve u svemu po pravilu treba izbegavati brzu inpulsivnu odluku, kako vaš pas, kao mnogi drugi, nebi završio u azilu za pse.

Čime se rukovoditi ?


        Postoji oko dve stotine pasmina pasa. One su vrlo različite u svom temperamentu, veličini i ponašanju. Morate uzeti u obzir vaš način života, temperament, finansije i mnogo toga pre nego konačno odaberete.
Neki psi su prijateljski nastrijeni za sve, ali drugi mogu biti nervozni  i oprezni , neprijatni prema strancima.
Mesto gde živite, stan ili kuću, da li imate veliko dvorište, imate baštu, ovo pitanje je vrlo važno, jer neki psi su mnogo veliki, nekima od njih treba otvoren prostor, dok je drugima dovoljno da budu u kući.   Neke vrste pasa vole i mogu biti sami u kući dok ste na poslu, ali postoje drugievrste pasa koje to teško podnose.

     Vežba , trčanje je vrlo važno za pse, neke sorte pasa trebaju više vežbe od drugih. Koliko često ćete moći voditi u šetnju zavisi od vašeg vremena, godina , vašeg zdravlja. Za to je važno imati u vidu vaše mogućnosti sa potrebama psa.
Ako imate malu decu morate biti oprezni, jer su neki od pasa su dobri malom djecom, ali neki od njih nisu, to može postati veliki problem.
     Psi žive oko 12 godina, ali neke od njih mogu živeti 20 godina, dok neke vrste  samo 6-8 godina. Neke pasmine su zdravije od drugih.

    Ljudi koji imaju alergije moraju uzeti u obzir linjanje pasa . Kad se psi linjaju prave prilično veliki nered po kući tako da će se morati često čistiti. Nema psa koji se ne linja, ali kod nekih je to znatno manje. Pse sa dugom dlakom treba šišati svaka tri meseca. Takođe morate izabrati između muškog ili ženskog psa. .

     Mora se  znati koliko novca možete potrošiti na vašeg psa svaki mesec. Veliki psi jedu više hrane, razmislite o održavanju četkanju, zdravstvenoj zaštiti, šišanju. Potrebno je  izračunati i u skladu sa tim odlučiti koliko ćete moći izdvojiti i potrošiti na vašeg psa.

Posle svega odluka


      Pre nego što napravite konačnu odluku,  preporuka je da cela porodica ide videti , upoznati psa, a onda ćete lakše znati odabrati psa koji će se najbolje uklopiti sa tvojom porodicom. Upućeni kažu da postoji pas za svaku porodicu. Samo ga treba prepoznati . Po nekom nepisanom pravilu nabavite psa ako će on biti porodični pas,nikako  samo dečiji. Rukovodite se motivom, razlogom  zašto ste se odlučili za psa.
Da li je to potreba za društvom ili je u pitanju zaštita , ili nešto drugo.

Нема коментара:

Постави коментар